Doplněk stravy Collagenlive obsahuje čtyři složky: mořský (rybí) kolagen ve formě peptidů, extrakt z Boswellia serrata, vitamín C a mangan.
Hlavní ingredience Collagenlive, mořský (rybí) kolagen, se skládá převážně z kolagenů typu I a II, které tvoří 80% veškerého kolagenu v organismu. Tento kolagen je komplexní strukturní protein, který pomáhá udržovat pevnost a pružnost pokožky, vazů, kloubů, kostí, svalů, šlach, krevních cév, dásní, očí, nehtů a vlasů.
Kolagenová vlákna vytvářejí hustou síť v jedné z vrstev kůže zvanou dermis (hluboká vrstva) a poskytují strukturální podporu ve vrstvě pokožky, epidermis (povrchová vrstva). Kolagen v kombinaci s kyselinou hyaluronovou a elastinem v extracelulárním matrixu pomáhá pokožce udržet si svoji strukturu, pružnost, pevnost a mladost. A právě z těchto důvodů je kolagen důležitým stavebním kamenem zdravé pokožky.
Rybí bioaktivní kolagen se skládá z menších peptidů (kousků bílkovin) a má 1,5krát (1) lepší vstřebávání nežli kolagen hydrolyzovaný. Po konzumaci se tenkým střevem absorbuje do krevního oběhu a přenáší se zejména do vrstvy dermis, kde může zůstat až 14 dní (2). Zde stimuluje množení a pohyblivost fibroblastů, zvyšuje produkci vlastního kolagenu, zvyšuje tvorbu kyseliny hyaluronové a aktivuje ochranu před UVA zářením (3). Mořský kolagen se liší od ostatních kolagenů vysokým obsahem aminokyselin, jako jsou lysin, glycin, prolin a hydroxyprolin (3). Když se tyto živiny skombinují, stimulují buňky v pokožce, klouby a kosti k syntéze bílkovin včetně vlastního kolagenu a pomáhají budovat tělesné tkáně včetně svalů, kostí a kůže. Lysin hraje nejen zásadní roli při produkci kolagenu, ale také podporuje imunitní funkce. Ukázalo se, že lysin ve spojení s aminokyselinou zvanou arginin zabraňuje infekci, což může předcházet akné (4).
Kolagen je v našem těle produkován fibroblasty a epiteliálními buňkami (3). V mladém věku tvoří 75% vrstvy dermis (hluboká vrstva kůže) a je tak z jisté části odpovědný za strukturu, pevnost a pružnost pokožky. Během procesu stárnutí prochází kyselina hyaluronová, kolagenová a elastinová vlákna strukturálními a funkčními změnami (5), které přispívají k tvorbě vrásek, rýh, hnědých skvrn a ochabnutí pokožky. Tato poškození urychluje kouření, nadměrná konzumace alkoholu, fyzická i psychická zátěž, špatná výživa, přejídání, nedostatek spánku, znečištění životního prostředí, autoimunitní onemocnění a chronické UV záření (3). S přibývajícím věkem se naše schopnost doplňovat kolagen snižuje přibližně o 1,5% ročně a to částečně proto, že naše fibroblasty ztrácejí schopnost ho produkovat. Mnoho klinických studií uvádí pozitivní působení kolagenu na vlastnosti pokožky (6), včetně zvýšení hydratace a elasticity až o 78%.(3)
Extrakt z rostliny Boswellia Serrata je druhá významná složka přípravku Collagenlive. Pryskyřice z Boswellii byla historicky používána jako lék proti bolesti, zejména u pacientů s artritidou. Je zajímavé, že i moderní studie potvrdily, že Boswellia je opravdu účinná při léčbě právě artritidy. Například ve dvojitě zaslepené placebem kontrolované studii vědci zjistili, že u pacientů s artritidou došlo po 30 dnech užívání extraktu z Boswellie k výraznému snížení bolestí a zmenšení otoků.Boswellia Serrata má protizánětlivý účinek díky obsahu aktivních Boswellových kyselin a inhibici prozánětlivého enzymu zvaného 5-lipoxygenáza. Boswellia má také pozitivní účinky na stav pokožky a může přispět ke snížení výskytu vrásek, vyhlazení pleti a snížení zánětů v pokožce.
Collagenlive obsahuje také vitamín C, silný antioxidant, který se významně podílí na tvorbě kolagenu a přispívá k dobrému stavu kůže, kostí a chrupavek. Vitamín C urychluje hojení, posiluje imunitní systém a v neposlední řadě zvyšuje odolnost proti stresu.
Součástí složení Collagenlive je mangan, který patří mezi stopové prvky obsažené v našem organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je důležitý z několika důvodů: je součástí řady enzymu, je nepostradatelný pro činnost mozku, podporuje normální vývoj chrupavky a kostí (je přidáván do přípravků upravujících bolesti kloubů) a proces hojení.
Použité zdroje:
- Sripriya R, Kumar R. A Novel Enzymatic Method for Preparation and Characterization of Collagen Film from Swim Bladder of Fish Rohu (Labeo rohita). Food and Nutrition Sciences 2015;6(15): Article ID:61421,11 pages 10.4236/fns.2015.615151
- Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, et al. Absorption and effectiveness of orally administered low molecular weight collagen hydrolysate in rats. J Agric Food Chem 2010; 58(2): 835-41.
- Sibilla S, Godfrey M, Brewer S, Budh-Raja A, Genovese L. An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015;8:29-42.
- Gauza-Włodarczyk M, Kubisz L, Mielcarek S, Włodarczyk D.Comparison of thermal properties of fish collagen and bovine collagen in the temperature range 298-670K. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2017 Nov 1;80:468-471. doi: 10.1016/j.msec.2017.06.012
- Genovese L, Corbo A, Sibilla S. An Insight into the Changes in Skin Texture and Properties following Dietary Intervention with a Nutricosmeceutical Containing a Blend of Collagen Bioactive Peptides and Antioxidants. Skin Pharmacol Physiol. 2017;30(3):146-158. doi: 10.1159/000464470
- Figueres Juher T, Basés Pérez E. [An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing]. Nutr Hosp. 2015 Jul 18;32 Suppl 1:62-6. doi: 10.3305/nh.2015.32.sup1.9482. Article in Spanish.