Co víme o kolagenových peptidech?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivých tkání. Kolagen se vyskytuje pouze v tělech suchozemských a mořských živočichů, v rostlinách se nevyskytuje vůbec, proto „rostlinný kolagen“ neexistuje.
Existuje celá řada typů, poslední výzkumy uvádějí číslo 29, nejdůležitější je kolagen typu I, II, III, IV, a V. Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Typ II se vyskytuje v chrupavkách.
Tvorba kolagenních vláken začíná v buňkách pojivových tkání řazením jednotlivých aminokyselin do bílkovinných řetězců. Každý typ kolagenu je tvořen z cca 20 aminokyselin, 9 z těchto aminokyselin je pro lidský organismus esenciálních, to znamená, že naše tělo je není schopné vytvořit samo. Aminokyseliny - glycin, prolin a hydroxyprolin lze ve větší míře dodat pouze doplňkem stravy s obsahem kolagenních peptidů.
Studie prokázaly, že jedinou biologicky aktivní formou kolagenu jsou kolagenové peptidy, které můžeme představit jako kolagenová vlákna, nastřihané na malé kousky s vynikajícím vstřebáváním.
Biologická aktivita neštěpeného kolagenu a kolagenních peptidů je odlišná. Studie Dr. Oessera a kol. (2003) zjistila, že kolagenní peptidy stimulují buňky, např. chondrocyty a ty pak zvyšují syntézu kolagenu typu II až o 100 %, tj. zdvojnásobují ji již po 11 dnech podávání. Naproti tomu nativní (tedy neštěpený, tzv. přírodní, čistý, či „krystalický“) kolagen takový vliv na biosyntézu kolagenu nevykazoval.