Bolestí kloubů… Co s tím?
Bolestí kloubů jsou často vyvolané jejích opotřebováním a dokáži nás potrápit v relativně mladém věku. Ve většině případů za to může artróza – pomalé degenerativní onemocnění, které postihuje chrupavky kloubů.
Opotřebení chrupavky začíná již po dvacátém roce života. Zatímco do 45 roků postihuje častěji muže, po 54 roku jsou to naopak ženy- přispívá k tomu pravděpodobně menopauza.
Artróza je považována za civilizační chorobu, která úzce související se současným nezdravým stylem života. Přispívá k ní sedavé zaměstnání, málo pohybu, nezdravé stravování a kouření. Jedním z hlavních rizikových faktorů je nadváha a obezita, při nichž jsou nadměrně zatěžovány především kolenní klouby.
V našem těle se nachází 143 různých kloubů a některé z nich jsou opravdu hodně namáhané (kolenní, loketní, ramenní apod.). Kloubní pouzdra jsou vystlána synoviální membránou, která produkuje vazkou látku zvanou synoviální tekutina, působící uvnitř kloubu jako lubrikant.
Synoviální tekutina je převážně tvořená kyselinou hyaluronovou, která má kromě lubrikační funkce ještě za úkol vyživovat chrupavku. Bez kyseliny hyaluronové se neobejdou ani pojivové tkáně: šlachy a vazy. I díky jejímu obsahu zvládnou pojivové tkáně velké zatížení, napětí a namáhání.
S postupujícím věkem vlastní produkce kyseliny hyaluronové v těle klesá a tak dochází ke ztrátě viskozity kloubní tekutiny. Klouby se o sebe začínají třít, chrupavka na jejich povrchu se opotřebovává a pohyb bolí. Proto je velmi důležité při prvních příznacích artrózy zvýšit koncentraci kyseliny hyaluronové v synoviální tekutině. Existuje několik možností jak to dělat:
- Konzumovat denně potraviny, které obsahují kyselinu hyaluronovou, což jsou vývary z kostí, sulc a vnitřností
- Dopravit kyselinu hyaluronovou v injekční formě do postižených kloubů- bohužel, tuto možnost lze využit jenom u kolenních kloubů a je to celkem drahá záležitost s krátkodobým efektem.
- Denní konzumace kyseliny hyaluronové ve formě doplňku stravy.
Konzumaci určitých druhů potravin a doplňků stravy lze pozitivně ovlivnit vývoj artrózy.
Doporučené potraviny:
vnitřností, ryby, drůbež, olivový olej, vejce, celozrnné pečivo, ořechy, mrkev, avokádo, zelí, pomeranče, meruňky, kiwi.
Doporučené doplňky stravy:
vitaminy A, C, E, B1, B6, B12, selen, zinek, Kyselina hyaluronová Vitage.